Як зняти клеми з акумулятора

Навіть акумулятори, які не використовуються, потребують періодичного огляду: їх потрібно оцінювати на предмет наявності тріщин, потіків електроліту, нашарувань і т.д. Щоб перевірити прилад з усіх боків, його потрібно вимкнути та дістати з автомобіля, а для цього потрібно зняти з нього клеми. Порушення етапності цього процесу може призвести до неприємних і навіть небезпечних наслідків: іскріння, короткого замикання та займання. Однак якщо дотримуватися правил, процедура знімання клем пройде легко та безпечно.

Що знадобиться

Для демонтажу автомобільного акумулятора знадобиться гайковий ключ на 10 або 13 мм. Рекомендується використовувати торцевий тип ключа. Найчастіше десятиміліметрового ключа достатньо для знімання клем. Цей ключ також підходить для зняття кріплення, розташованого над акумулятором.


Що робити, якщо сів акумулятор – читайте у нашому огляді


Ключ на 13 мм зазвичай підходить у тих випадках, коли батарея кріпиться за допомогою затиску за нижній бортик. Також може знадобитися ганчір’я або непотрібна тканина. Якщо клеми не знімали давно, для полегшення їх знімання може знадобитися викрутка.

Як зняти клеми акумулятора: інструкція

Порядок дій зі зняттям клем АКБ наступний:

  1. Всю електроніку в машині та запалювання слід заздалегідь відключити. Також рекомендується закрити дверцята та підняти шибки в автомобілі.
  2. Капот авто потрібно відкрити та підперти його.
  3. Акумулятор на авто може мати захисну кришку плюсової клеми. Якщо її немає, клему можна обмотати ганчір’ям, щоб попередити виникнення іскри.
  4. Фіксуючу гайку проводки на мінусовому виведенні акумулятора слід послабити.
  5. Першою знімають суворо негативну клему. Її можна підчепити викруткою або злегка похитати з боку в бік.
  6. Далі потрібно послабити гайку на клемі, зафіксованій у плюсового виведення АКБ. При цьому рекомендується уникати одночасного контакту ключа або викрутки з плюсовою клемою та будь-якою металевою деталлю підкапотного простору.
  7. Плюсову клему слід зняти так само, як і мінусову, при необхідності похитуючи її з боку на бік або підчіпаючи викруткою.

Установка клем на попереднє місце проводиться у зворотному порядку із суворим дотриманням зазначеної етапності. Мінусова клема повинна підключатися до виведення акумулятора машини в останню чергу, коли плюсова вже встановлена та закрита захисною кришкою (або, за її відсутності, ганчіркою).

ПОДІЛИТИСЬ: