Техогляд в Україні 2023. Всім приготуватись!

техогляд

Враховуючи дещо кволу інформаційну кампанію щодо техогляду в Україні, серед водіїв ширяться чутки та іноді неперевірена інформація. Одні говорять, що обов’язковий техогляд неодмінно буде, ба більше, вже впроваджено з січня 2023 року. Інші запевняють, що до закінчення воєнного стану ніякого техогляду робити непотрібно. Де шукати правду?

Обов’язковий техогляд — буде точно

Оскільки Україна невідворотно прямує у Євросоюз, вона має виконувати всі законодавчі вимоги. У тому числі й про технічний огляд приватного та комерційного транспорту. А це означає, що загальними рисами техогляд буде відбуватися за стандартами країн ЄС.

Проте на кінець весни 2023 року поки остаточно не винайшли оптимальний механізм проходження техогляду, попри декілька рішень Кабміну, що входять до загального плану заходів з підготовки до вступу в ЄС. Наразі можна сказати наступне:

  1. Техогляд точно буде для всіх зареєстрованих в Україні автомобілів, а також машин на іноземній реєстрації, якщо термін перебування в Україні перевищує 30 діб.
  2. Автомобілі віком понад п’ять років проходитимуть техогляд щороку.
  3. Нові авто — кожних два роки.
  4. Проведення техогляду буде платним.
  5. Процедуру проводитимуть приватні СТО, які мають відповідну ліцензію.

З цього моменту варто розглянути деякі нюанси детальніше.

Хто проводитиме техогляд. Ціна

Спочатку про ціни. Держава встановила мінімальні ціни на обов’язковий ТО, тож для будь-яких легкових автомобілів його мінімальна вартість складатиме 1120 гривень. Проте, існує коефіцієнт, що застосовується залежно від типу легковика, об’єму двигуна та маси, а також типу паливної системи (газ, бензин, дизель). Автобуси та вантажівки будуть оглядати мінімум за 1344 та 1440 гривень відповідно.

Як вже було сказано раніше, техогляд проводитимуть спеціально акредитовані станції технічного обслуговування. Звичайно, приватні. Існує навіть уточнення, що у разі критичного технічного стану автомобіль може бути вилучено з експлуатації. Як саме — наразі не повідомляється.

З одного боку, проходження техогляду на СТО дещо зручніше. Оскільки прямо там можна купити автозапчастини, що вийшли з ладу, встановити їх та успішно завершити огляд за один раз. З іншого боку, існує ризик виникнення корупційної складової: «ТО за гроші», намагання силоміць продати власнику дорогі запчастини, що не потребують заміни, видалені сажові фільтри, каталізатори тощо.

Попри все це на весну 2023 року власникам приватних автомобілів (окрім таксі, автобусів, іншого комерційного транспорту) проходити техогляд поки що потреби немає. Аж до прийняття відповідного закону Кабміном, а це відбудеться вже по закінченню воєнного стану.

ПОДІЛИТИСЬ: