Все про електроскутери – від вибору до тонкощів керування

Електроскутер, як і інші різновиди електротранспорту, щільно увійшли до життя сучасної людини. Транспортні засоби, що працюють від електродвигуна, приваблюють екологічністю, комфортом і відносною простотою експлуатації, відсутністю складнощів з обслуговуванням. Залежно від технічних характеристик та оснащення транспорт добре проявляє себе на різних дорожніх покриттях: асфальт, тротуарна плитка, укатанна грунтовка та інше.

Все про електроскутери

Характеристики та додаткове оснащення електроскутера

Вибір транспортного засобу визначається подальшими умовами експлуатації. Наприклад, для катання по рівних асфальтованих або покритих тротуарною плиткою дорогах цілком підійде варіант із колесами діаметром 10-12 дюймів. Якщо переважають вибоїсті, нерівні або ґрунтові дороги, то краще дивитися моделі скутера з колесами діаметром 16-18 дюймів.

Що таке варіатор в автомобілі читайте в нашому матеріалі

Також важливо звернути увагу на шини та тип підвіски. Для комфортної їзди рекомендована комбінована підвіска з пружинами і амортизаторами. А ось шини краще вибрати широкі та щільні, що перекривають та захищають обід колеса від різних зовнішніх механічних пошкоджень.

Важливо визначитися з потужністю електроскутера, яка безпосередньо впливає на розгін та швидкість руху, максимальну вантажопідйомність, прохідність. Існує три групи електроскутерів:

  • малопотужні – 350-1000 Вт;
  • середньопотужні – 1000-1500 Вт;
  • високої потужності – від 1500 Вт.

Моделі потужністю від 350 до 1000 Вт – оптимальний варіант для райдерів-початківців. Такі транспортні засоби підходять для катання в межах міста, де дороги переважно рівні і добре накатані. Гранична швидкість такого електроскутера не більше 35 км/год.

Якщо цікавить модель для їзди по місту або ґрунтовці, то можна вибирати серед транспортних засобів середньої потужності. До того ж такі скутери добре справляються із підйомом на гору. Виробники, серед яких компанії Segway-Ninebot, Yadea, Maxxter, випускають електроскутери одномісні та двомісні.

Як прикурити автомобіль читайте в нашому огляді

Найшвидкіснішими вважаються електроскутери потужністю понад 1500 Вт – такі транспортні засоби здатні розвивати швидкість до 50-60 км/год. При цьому швидкість руху залежить від особливостей місцевості: рівний асфальт або вибоїста ґрунтовка, пряма дорога, підйом на гору або спуск вниз. Скутери високої потужності бувають як одно-, так і двомісні. Більшість моделей підходять для перевезення покупок та інших вантажів, оскільки комплектуються знімними кошиками або підвісками-навісними-багажниками.

Не забувайте про особисту безпеку, тому вибирайте скутер з фарами та світловідбиваючими елементами, дзеркалами заднього виду та покажчиками поворотів. Наявність РК-дисплея дозволить контролювати під час їзди швидкість пересування, рівень заряду акумулятора та інші важливі параметри. Якщо любите кататися з музикою, то оснащений Bluetooth-колонкою чи портативною магнітолою електроскутер стане ідеальним вибором.

оснащення електроскутера

Документи на електроскутер

При покупці багато хто цікавиться, чи потрібні на скутер документи, включаючи посвідчення водія. Відповідь на це питання залежить від самого електроскутера, адже, згідно з п. 1.10 ПДР України, механічним транспортним засобом називають транспортний засіб із двигуном. У випадку електротранспорту потужність електродвигуна повинна бути 3 кВт і більше.

Виходить, що на скутері з електродвигуном потужністю менше ніж 3 кВт можна їздити без документів. А ось моделі потужністю 3-4 кВт вимагають наявності реєстраційних документів на транспортний засіб та посвідчення водія категорії А1. Скутери, оснащені електродвигуном 4 кВт і більше, вже належать до такої категорії транспортних засобів, як мотоцикли – тут потрібне посвідчення водія типу А.

Підібрати оптимальний за характеристиками та оснащенням електроскутер можна в інтернет-магазині Stylus – переходьте на сайт, вивчайте асортимент та оформлюйте своє замовлення!

ПОДІЛИТИСЬ: